За одење, пешачење, качување по скали, подигање нешто од подот, потребни ви се колената. А ако планирате да скокате, трчате или да се занимавате со каков било спорт, тогаш дефинитивно ви е потребен сет многу здрави колена. 

Зглобот на коленото го формираат бедрената коска, тибија и пателата. Повеќето мускули, лигаменти и други структури, како што е ‘рскавицата, помагаат во стабилизирање и придвижување на зглобот на коленото. За разлика од колкот и рамото,, коленото е модифицирано споен зглоб и претежно се движи во две насоки: напред и наназад, со само мала количина на ротирање. Нарушување на која било од структурите во или околу коленото, може да доведе до болка и дисфункција.

Како да го избегнете тоа или да ја намалите болката?

Зајакнете ги мускулите на задникот, работете на стабилноста на секоја нога поединечно. Болката во коленото често може делумно да биде предизвикана од слаб мускул на задникот. Слабите мускули на задникот можат да доведат до лошо биомеханичко оптеретување на зглобот. Зајакнете ги горните мускули на нозете.