Порано луксузот беше синоним за квалитет. Најпродаваните брендови во модата ги градеа своите етикети на најдобрите материјали и најквалификувани занаетчии, а потоа им наплатија на клиентите премија за обете. Но, во одреден момент во последните 15 години, работите се изменија.

Модните етикети отсекогаш тргувале на нивниот најнематеријален квалитет – марката. Иако има илјадници начини да определите точно што значи „бренд“, голем дел од тоа е чувството што го добивате кога купувате нешто: купете „Volvo“ и се чувствувате безбедно; ставете го „Rolex” и се чувствувате моќно.

Бидејќи ги изедначуваме трошоците и квалитетот, луксузните брендови ги задржуваат нивните цени високи, така што, кога ќе купиш кожна јакна „Saint Laurent”, претпоставувате дека сте инвестирале во нешто направено од мајстори, од најдобрите материјали. Дури и ако тоа не е кажано експлицитно.

Се чини дека во текот на последната деценија брендовите сè повеќе ја искористија оваа претпоставка за профит. Цените се зголемија, но квалитетот се намали. Најголемите 20 компании во модата губаат 97% од профитот, што им прави притисок на пазарот.

За да ги достигнат целите на раст, треба да го намалат квалитетот или да ги зголемат цените. Тие ги направија и двете. За да продадат полоша облека со повисоки цени, тие се фокусираа повеќе на нивните модни ревии, рекламни кампањи и врските со инфлуенсерите, (што ја подобрува видливоста на она што го прават), отколку на квалитетот.

Резултатот е дека облеката стана обична. Имате графики, големи логоа. Gucci, бренд првично изграден на високо квалитетни производи од кожа, сега остварува повеќе од половина од своите приходи од милениумците. Тоа е сè начин да се изрази Вашата љубов кон марката на (компаративно) достапен начин. Но, целата таа пластика и маичка е далеку од она што некогаш се подразбираше како „луксуз“.

Се работи за возбуда. Ако нешто се посакува, не е важно од кој материјал е направено. На пример, логото на кутиите на „Supreme”, што и покрај малопродажба за помалку луди цени, се препродава и до 500 евра. Тоа не е вродена вредност, тоа е културната вредност создадена околу името. Но, тоа постои само за неколку производи денес.

луксузотЗа да креирате возбуда, треба да ја ограничите пристапноста. Supreme го прави тоа со создавање далеку помалку производи отколку што сакаат нивните клиенти – мора да брзате за да добиете во вашите раце „неколку капки лого“ секоја сезона.

Други го прават тоа со цена. Кај некои, станува збор за иронија; Маицата „DHL” останува значајна марка за скапите шеги дизајнирани да им се допаднат на неколку модни инсајдери.

Тоа е исто така причина зошто Burberry ја палеше вишокот на залиха. Луксузните брендови повеќе би сакале да загубат на производот отколку да го разблажат чувството за ексклузивност со продажба на истиот.

Деновиве е сосема можно да се купат луксузни производи кои се достапни од помали марки или дури и од брендовите на широка потрошувачка, кои се добри или подобри од парчињата што би ги добивале од „LVMH” групацијата. Цената го рефлектира престижот и брендирањето на производот, така добивате маичка со брендирани 700 евра која е произведена за помалку од 50 евра.

Големиот губитник овде, како и клиентот, е планетата. Иако брзите модни брендови со право се обвинуваат за еколошките катастрофи предизвикани од индустријата за облека, луксузот има еднакво крвави раце.

Во Индексот за модна транспарентност, кој ги рангира брендовите според тоа колку се нејасни нивните синџири на снабдување, не се појавуваат луксузни етикети во првата половина. Иако некои почнуваат да откриваат повеќе за тоа како се прават облеките, преовладува трендот на тоа што колку е поскапа облека, толку помалку јасност нудат за тоа како ја направиле.

Ова е спротивно на начинот на кој луксузната индустрија долго се позиционираше како дом на занаетчиството и квалитетот. Во повојот, во 50-тите години на минатиот век, таа беше изградена на рачни дела и луксузни материјали.

Во најголемите куќи сè уште има вработено стотици квалификувани занаетчии во своите ателјеа, кои создаваат раскошни, макотрпно создавани производи прикажани за време на „Couture week”.

Но, пазарот за ваков вид изработки испарува – огромен дел од Couture парчиња се продаваат како загуба – и тој сега постои главно како маркетинг вежба, за да се даде аура на квалитет на стоки што се изработуваат ефтино, но се продаваат како луксуз.

Па сепак добрите работи сè уште се таму. Едноставно е потешко да се најдат. Треба да размислите што добивате за вашите пари. Забрзаниот моден циклус, во кој се појавуваат трендови кои исчезнуваат за неколку месеци, не го окуражува занаетчиството.

На крајот на краиштата, зошто да потрошите време и пари за нешто што ќе се фрли во неколку сезони? Наместо тоа, бирајте облека со подолг рок на траење, и во однос на тоа како изгледа и како е направена.

Ако сте љубител на дизајнер во еден од повисоките брендови, тогаш навистина може да вреди да купите едно парче од посакуваната колекција. Но, ако сакате убава кожна торба, зошто да не барате нешто уникатно и со ист квалитет од некој независен дизајнер.