Се чини дека ништо не може да ја запре експанзијата на масивните ланци на книжари во Кина. Уште еднаш, Кинезите го воодушевуваат светот со амбицијата и просторот на најновиот додаток – Zhongshune книжарата лоцирана во Galeries Lafayette стоковната куќа во Пекинг.

Првата библиотека на Zhongshuge во Пекинг е отворена во 2019 година и компанијата сега има повеќе од 20 продавници низ земјата. Zhongshuge продавницата во Galeries Lafayette во Пекинг е дизајнирана до страна на Ли Ксианг од X+Living. Ова е третата библиотека на компанијата изработена од страна на X+Living, а најмалку уште три се во фаза на подготовка.

Со своите 1.110 квадратни метри, ова не е ниту блиску до најголемата Zhongshuge библиотека, со оглед на тоа дека некои се и до три пати поголеми, но има некои дизајнерски елементи кои се истакнуваат поради што делува поголемо од реалното.

Првата карактеристика што ја прави оваа книжара толку импресивна е спектакуларната висина на самиот простор. Кружните структури и сводови креираат ехо на традиционалните Moon Gates на класичните градини и го „кршат“ големиот простор. Тие исто така ја омекнуваат и монотонијата на долгите полици книги и креираат чувство на интригантност и откритие.

Zhongshuge

Масите во различни димензии и форми во кафе-барот го продолжуваат мекиот дизајнерски јазик. Аранжманот на масите изгледа случаен но фсушност претставува мимика на собирите на древните луѓе во славната кинеска слика наречена Qu Shui Liu Shang според древната кинеска игра со пиење вино која ја играле писателите.

Во секој случај, оваа книжара навистина делува фасцинантно, особено поради својот дизајн и претставува вистинско ремек-дело во модерната архитектура.