Претставено како пат во времето, Glenmorangie Grand Vintage Malt 1997, е исклучително виски, во ограничено издание кое е делумно зреено во вински буриња. Кога Д-р Бил Лумсден (Bill Lumsden) му се придружи на Glenmorangie, пред повеќе од 25 години, имал за цел да го усоврши вкусот на „водата на животот“ од Хајленд (Scottish Highlands). Па така Glenmorangie Grand Vintage Malt 1997 беше дестилиран, во кој има доза на овошна финост. Неговата љубопитност и смелост, водат до стареење на „водата на животот“ скоро една деценија во бурбон буриња, мал дел бил пренесен во Château Montrose буриња од црвено вино, од Saint-Estèphe лоцирана во Бордо (Bordeaux).

Во овие околности, овој single malt развил, карактеристични меки, овошни ноти, класични ноти од цитрус од бурбон бурињата, слоевита сладост и зачинетост, комплексноста во која може да се препознаат цветни ноти на роза, јасмин и каранфилче. За Glenmorangie Grand Vintage Malt 1997 ќе се каже дека е драматично различно виски, живописно, испириран од сон, со поизразен слад. Најценетите шишиња од оваа дестилерија доаѓаат од најголемите складишта на Glenmorangie од 19-тиот век, обележани како виски серии Bond House No. 1. Па така и овој Glenmorangie Grand Vintage Malt 1997 ја носи етикетата Bond House No. 1 бидејќи е зреено во бурињата со „дух“.