До јуни 2021 година, летечките таксиња на Volocopter ќе го освојуваат небото над Париз во серија на операционални тестови. Најавата пристигнува од Paris Region, Groupe ADP и RATP Groupe кои се здружија за да создадат нов вид на транспорт. Volocity електричните хеликоптери ќе бидат оперативни за време на Олимписките игри во Париз во 2024 година, што ќе го направи градот светски лидер во урбаната воздушна мобилност.

Volocity ќе биде тестиран на Pontoise аеродромот, лоциран на 35 километри северозападно од Париз. Во првата половина од 2021 година ќе бидат направени неопходните аранжмани, најпрво на аеродромот, потоа на бординг пределите во зградите (соодветни паркинг предели, системи за полнење и земјени обележја). Во соработка со DGAC, паркинзите, полетувачките и слетувачките операции, како и операциите околу возилата, без оглед дали е одржување или електрично надополнување, ќе бидат тестирани во вистински аеронаутички опкружувања во јуни 2021 година.

Флоријан Ројтер, извршниот директор на Volocopter вели: „Ние сме исклучително воодушевени да бидеме eVTOL производители за проектот за воздушна мобилност во регионот на Париз. Ќе го отвориме нашето прво комерцијално воздушно такси во следните 2 до 3 години и возбудени сме што имаме потенцијални партнери за лансирање во Европа“.

Париз станува лидер во урбаната воздушна мобилност

„Структурирањето на урбаната воздушна индустрија околу леталата со вертикално полетување и слетување (eVTOL) е клучно за атрактивноста на парискиот регион. Растот на оваа индустрија ќе придонесе за развој на индустриски солуции кои се пријателски по околината и ќе му понудат на парискиот регион уникатен микс на урбани мултимодални транспортациски системи“, изјави Франк Маргин, претседателот на Choose Paris Region.

„Денес, ние се стремиме кон истражувањето и овозможувањето на развој на сите потенцијални иднини на декарбонизација и иновациска авијација. Урбаната воздушна мобилност, придвижувана од целосно електрични возила способни за вертикално полетување и слетување, ќе биде способно за полетување и забрзување на развојот преку создавање на sandbox на Pontoise аеродромот, што е уникатна тестирачка шанса во Европа. Во соработка со парискиот регион и RATP Groupe, како во рамки на меѓународен повик за изразување на интерес, ние сме силни позиционирани за создавање на уникатен екосистем во парискиот регион, комбинирајќи ги нашите инфраструктурни основни средства, нашето знаење и експертиза кога станува збор за мобилноста, како и нашето територијално усидрување“, изјави Едвард Аркрајт, заменик извршен директор на Groupe ADP.