Иконските уметнички дела изработени за време на владеењето на египетските, персиските, грчките и римските империи се тема на новата колекција Metiers d’Art од Vacheron Constantin, најстариот швајцарски луксузен производител на часовници во светот.

Квартетот уметнички часовници доаѓа од тековното партнерство на Vacheron Constantin со Лувр. Од 2019 година, двете институции работеа заедно за да го обноват La Création du Monde – ремек-дело на прецизната хорологија од 18 век, претставено на кралот Луј XV во 1754 година – и аукција за еднократниот часовник наречен Les Cabinotiers, со емајлирана верзија на кое било сочувано уметничко дело во музејот избран од купувачот.

Египет

Овој најнов, поисплатлив напор се базира на четири епохи овековечени со парчиња од огромната колекција на антиквитети на Лувр. Според Robb Report, Големата Сфинга ја претставува Античката Египетска Империја (2035-1680 п.н.е.), ставајќи го кралскиот симбол на хибрид од мачка и човек во златна апликација и розово златно куќиште.

Персија

Vacheron Constantin x Louvre

Лавот на Дариј со розово злато и оддава почит на Персиската империја на Ахеменидите (559-300 п.н.е.). Мускулест лав изваден од палатата на Дариј, животното е поставено во тиркизни и жолти мохаитни камења од јаспис кои сјаат многу поживо од оригиналниот мозаик.

Грција

Антигонидската династија на хеленистичка Грција (227-168 п.н.е.) е означена со Ника од Самотракија, со куќиште од бело злато, како и бројчаник завиткан во златен фриз и со познатиот заветен споменик на божица која стои на лакот на победничкиот брод.

Римска империја

Vacheron Constantin x Louvre

И на крај, Бистата на Октавијан Август со обвивка од бело злато го слави раѓањето на Римската империја на Јулио-Клаудијците (27 п.н.е.-68 н.е.). Усвоеното сонце на Јулиј Цезар се појавува како величествен суверен пред емајлиран сино-зелен бројчаник со камена микромозаична периферија.

Колекцијата Metiers d’Art ја напојува самонавивачката Manufacture Caliber 2460 G4/2 на Vacheron Constantin, која содржи четири дискови што ги означуваат часовите, минутите, деновите и датумите. Сите прозори со времето и календарот се симетрично поставени околу периферијата на бројчаникот, додека нивните куќишта имаат прекрасен приказ на источната фасада на Лувр, заснован на литографија од 18 век.

Цената е достапна на барање, но ќе бидат произведени само пет примероци од секој часовник.