По шест годишно опстојување на пазарот британскиот Land Rover одлучи моделот Discovery Sport да добие нова генерација која ќе може соодветно да парира на сè поострата конкуренција со која треба пазарно да се натпреварува во сегментот што секојдневно се надополнува со нови преставници од речиси сите автомобилски производители.

Ист, но сосема различен

Можеби делува малку збунувачки, но сепак ова е новиот Discovery Sport. Не, не станува збор за благ „фејслифт“ затоа што повеќе од 70% од неговите делови се нови, речиси и секој панел на каросеријата. Превземени се единствено поклопецот за моторот, покривот и задната врата. Воедно, неговата платформа сега доаѓа во облик на новата C-SUV архитектура на Land Rover, која исто така ја користи новата генерација на Range Rover Evoque. Однадвор, промените делуваат суптилно. Новата решетка на ладилникот е поставена пониско и во случајов е поширока, таа доминира со предниот дел, и во исто време ја турка „визуелната маса“ на возилото надолу со што е добиен поробусен и спортски изглед.

ap-test-Disco-Sport

 

Прочитајте го целиот тест на колегите од редакцијата Авто Плус и кликнете овде.