Кога кажавме дека нема повеќе изговори и мислевме дека нема повеќе изговори. Откриен од страна на д-р Изуми Табата и тим истражувачи од Националниот институт за фитнес и спорт во Токио, Табата тренингот претставува HIIT тренинг кој трае четири минути. Оваа форма на интервален тренинг со висок интензитет е доакажан начин за подобрување на атлетските перформанси и целокупното здравје.

Едноставно кажано, техниката Табата вклучува напорно вежбање 20 секунди, одмор од 10 секунди и повторување на истите во седум или осум серии, што вкупно траат четири минути, кои кога се прават редовно може да има слично влијание како и 60 минутно умерено вежбање. Најзабавниот дел од овој тип на вежбање е неговата флексибилност и едноставност. Па за почеток на овој тип на тренинг пробајте го следново:

1. Склекови

Табата

2. Kettlebell замав

3. Клекнување во скок

4. Mountain Climber