Швајцарскиот производител на часовници, H. Moser & Cie, го создаде Swiss Alp Watch Final Upgrade, технолошка кулминација или специјален модел. Интересно е дека овој специјален часовник кој повеќето го нарекуваат клон на Apple Watch е е инспириран од модерниот дизајн на паметните часовници, сепак е целосно механички. Позадината на овој часовник е 100 проценти швајцарска фабрика.

Естетика инспирирана и од технолошкиот ефект „Black Mirror“ овој часовник доаѓа со Vantablack бројчаник, без лого. Она што го прави овој часовник посебен е вториот бројчаник на позиција 6 часот, кој е дизајниран како засенчен диск составен од отвори кој го имитира таканареченото „loading wheel“. Ова му дава изглед како часовникот да вчитува нешто што никогаш нема да се вчита.

„Оваа идеја ја смисли клиент и пријател на брендот, вистински ентузијаст и обожавател на швајцарската колекција Alp Watch. Дојдоа да нè посетат со исклучително прецизен дизајн и веднаш сакавме да го создадеме овој модел, во согласност со нашата филозофија, со допир на хумор и навестување на провокација“ изјави Едуард Мејлан, извршен директор на H. Moser & Cie.

Производството на Swiss Alp Watch Final Upgrade е ограничено на 50 примероци, со цена на еден примерок од 30.800 американски долари.