Soel Yachts, го претставија своето ново дело, 15 метарски електричен катамаран напојуван од чиста сончева енергија. „Повикот од индивидуи со висока вредност кои претпочитаат потивок и поодржлив начин на крстарење, несомнено станува сè погласен“, вели Линда Брамбс, директор на компанијата.

Овој катамаран наречен Soel Senses 48 работи со употреба на сопствени батерии кои се напојуваат од соларни панели со моќност од 2,7 kWp, сместени на покривот на катамаранот. Електричниот погонски систем на јахтата нуди удобно крстарење при 10 јазли и максимална брзина од 18 јазли.

Јахтата на Soel Yachts е предвидена за сместување на осум лица. Целосно затворениот салон располага со централен бар што ја поврзува управувачката станица со просториите за одмор и јадење. Овој простор се проширува со отварање на вратите при што се добива доста голем слободен простор.