Целосно електричен бренд за градска мобилност Mercedes-Benz, Smart, го прикажува компактниот, но многу простран концепт #1 на IAA 2021. Овој модел може да се каже дека „пораснал во големина“, но и во вештачка интелигенција. Компактните надворешни димензии го зголемуваат внатрешниот простор збогатен со врвни дизајнерски детали и висока технологија.

И покрај тоа што прерасна во сегмент на SUV со четири врати, неговите избалансирани пропорции детално опишуваат моќно градско возило. Иновативните LED светлосни ленти изведуваат функционални, но многу интересни ритмички светлосни емисии кои се доживуваат, големиот панорамски стаклен покрив без проблеми преминува во предни стакла и прозори од вратите, што додава визуелна леснотија како покривот да лебди.

Задните врати на теренецот се закачени одзади и се отвораат во спротивна насока од предните. Овие портални врати не само што им олеснуваат на патниците да се качуваат и излегуваат, туку и ја отстрануваат потребата за Б-столб. Тркалата се поставени што е можно подалеку кон свиоците за дополнително да се максимизира внатрешниот простор.

Софистицираните детали во внатрешноста, вклучуваат амбиентално осветлување вградено во подот, како и елегантните отвори за воздух. Врв е централната конзола што лебди помеѓу предните седишта кој се спојува со уникатниот дизајн на контролната табла, каде што самостојниот, 12,8-инчен 3D екран осетлив на допир се удвојува како централен контролен елемент. Интерфејсот има уникатен, особено user-friendly дизајн. 3Д глобусот е нешто интересно бидејќи вештачки аватар им помага на корисниците при навигација, особено поради тоа што тој учи од самите корисници. Се вели дека Smart концептот #1 нуди највисоко ниво на динамично управување и пасивна безбедност.