Кога летото преминува во есен и кога зимата е во полна сила, време е за слоевито облекување. Слоевитоста со плетенини, елеци, шалови или поткошули – не е само практичен начин да се загрее, тоа исто така ви дава можност креативно да експериментирате со различен изглед, додавајќи конплексност кон Вашиот изграден стил. Ова се неколку совети за поставување слоеви кога носиме костум или спортски капут.

Невидлив подслој

Кога размислуваме за слоевитост во функција на стилот, обично ги гледаме видливите парчиња, но ако топлото чувство е вашата главна причина за слоевитост и сакате да изгледате нормално кога времето е потопло, поткошулата е вистински начин да се постигне тоа.

Не носете видлива маичка како долна облека

Имајќи го ова на ум, вообичаената обична бела долна маица не е идеален избор, бидејќи обично видливо се надзира, дури и под бела кошула. За среќа, веќе постои понуда на долна облека во повеќе бои што помага во решавањето на овој проблем. Сивото би требало да биде најмалку забележливо, иако исто така можете да се обидете во боја што се приближува до тонот на кожата. Достапни се и верзии со различни длабоки V изрази или доволно откроени, така што сеуште можете да ги носите како невидливи доколку не носите вратоврска и кошула со две откопчани копчиња.

За невидлив подслој, пробајте долна облека блиска на тенот на вашата кожа.

Имајте на ум дека слојот под кошулата дополнително ќе додаде дел, што можеби ќе изгледа помалку елегантно дури и ако имате тенка градба. Сепак, ако носите долна облека и сакате да имате кошула и вратоврска, кога е студено, под јакна, поткошулата може да биде добар избор.

СЛОЕВИТО ОБЛЕКУВАЊЕНачини за видливо слоевито облекување на класична машка облека

Пред да започнете да надавате слоеви над кошулата (наместо под неа), од суштинско значење е да се дефинира што е слој и како секој слој комуницира со другите. Најпрво, слоевитоста е навистина она што го носите на вашето торзо, каде што секој поединечен елемент кој оди на врвот на друг, прави слој, без разлика дали тој ве покрива или не. Значи, во визуелни рамки, шал, вратоврска и џебно марамче се бројат како слоеви исто како џемпер и спортски капут. Знаејќи го ова, ефективно си замислувате како да ги стилизирате вашите слоеви.

1. Монохроматските слоеви се лесни

Можеби најлесната слоевитост што некогаш може да ја направите е да создадете монохроматски изглед со користење на сите исти основни бои, како на пример костум во три дела со соодветно вкомпонирани бои на вратоврската и капутот. Ова ќе бара малку вештина под услов боите на слоевите да се хармонизираат една со друга, но крајниот резултат може да биде многу впечатлив. Имајте на ум дека ова најдобро се постигнува со боја која не е премногу темна; темна морнарско и црната боја нема да понуди доволно контраст за да го направат овој изглед беспрекорен.

2. Слоевитост со контрасни бои

Принцип за добар почеток кој секогаш можете да го следите е да ги прикажете Вашите слоеви со наизменично поместување на боите. Можете да користите или комплементарни бои или оние од исто семејство. Помислете на торта од чоколаден слој со мока или лешник. Да речеме дека имате сина вратоврска. Слојот над неа, плетен кардиган, може да биде сива, кафеава, беж, ‘рѓа, жолта или било која друга боја која го надополнува синото. Следејќи го владеењето на алтернација, може да се врати во сино за палтото над кардиганот.

Алтернативно, можете да изберете трета боја која се координира со другите слоеви, како што е тонска варијација. На пример, можете да ја носите Вашата сина вратоврска со беж кардиган, а потоа и кафена јакна. Ова ви овозможува да ги изберете вашите бои на слоеви од слична палета или семејството, како разни градации на сини или сите тонови на земјата за есен.

3. Алтернативни основни бои и дезени

Слично како и употребата на боите, можете да ги спротивставите слоевите со алтернативи преку наизменично поместување на шарите и боите. Значи, ако вашата кошула има шара (ленти или каро, на пример), вашата вратоврска ќе биде во основна боја. Потоа можете да користите елек со дезен над неа и да ја заокружите со кошула или спортски мантил. Затоа, алтернацијата е дезен (кошула), основна боја (вратоврска), дезен(елек), боја(јакна). Друга можност би била кошула, потоа вратоврска со дезен на неа, плетен џемпер над тоа, и конечно, шарена јакна: боја, дезен, боја, дезен, секогаш наизменично.

4. Пробајте два (или три) обрасци во ред

Се разбира, можно е оние со напредно чувство на стил да одат на шема-на-шема, како што се карирана кошула со вратоврска во шара на рибина коска или шарена кошула со вратоврска со геометриски дезен, но слоевитост со повеќе од два дезена е ризична. Ако, исто така, додадете и шарен елек, на пример, вашиот изглед станува визуелно преполн, што го отежнува некој да се фокусира на секој аспект од вашата облека.

Значи, кога се вклучени дезени, започнете прво со мислата на наизменично и можеби да се прошири на два дезана по ред, проследено со основна боја. Со тоа, еден од начините да се експериментира со три дизајни на слоевитост е да се користат варијанти од истиот основен дезен модел, особено риги.

СЛОЕВИТО ОБЛЕКУВАЊЕ5. Направете мост меѓу слоевите со заеднички бои

Кога користите слоеви, имате шанса да ги координирате боите на софистициран начин, како на пример носење на облека што содржи малку иста боја во друг слој, како во последниот пример… Суптилното повторување на бојата ги поврзува слоевите и го обединува вашиот изглед.

6. Обрнете внимание на тоа како се вклопуваат боите на слојот

При изборот на бои на слоевите, секогаш имајте на ум дека перцепцијата на боја е најмногу во допир од бојата непосредно до неа, па проверете како бојата што ја избирате за секој слој се чита кога е во непосредна близина до следното. А вратоврската во кралската сина боја може да изгледа добро сама со бела кошула и кафена јакна, но додавање на елек во ‘рѓа боја над тоа може да го направи тоа вратоврката одеднаш да изгледа премногу електрик.

Добрата вест е дека интеракцијата на боите низ слоевите често може да помогне да се олесни еден од гревовите на стилот: носење две основни бои кои се слични, но доволно различни за разликата да биде забележлива. На пример, можеби не би изгледало одлично да се носат бакарни вратоврски со панталони во ‘рѓа боја, бидејќи двете бои се слични, но само малку „исклучување”, со додавање на беж кардиган помеѓу, визуелната поделба креирана од додадениот слој може да ги армонизира двете бои. Ако сакате да носите основна сина вратоврска, која е само нијанса различна од Вашето палто од костумот, одвојувањето на нив со сиво елече е трик за окото.