Дариус Хулеа го привлече вниманието на целиот свет со неговите скулптури. Овој романски уметник користејќи железо, нерѓосувачки челик, месинг и бакарни жици го оживува минатото, создавајќи скулптури од познати историски личности од кои застанува здивот.

Преку неговата работа, големите интелектуалци и уметници од историјата добиваат ново значење. Целата мотивација, желба и љубов уметникот ја стекнал преку изложеноста на народните занаети за време на неговата младост. Во работата со метал, Хулеа наоѓа уметничка слобода.

За Дариус, овој тип цртање е она што го наоѓаме во скиците на големите уметници од ренесансата како Микеланџело и Да Винчи, сериозни и реалистични композиции што секој може да ги разбере.