Компанијата за роботика и инженерство со седиште во Питсбург, Shift Robotics, ги претстави своите патики на батерии – Moonwalkers. Компанијата наведува дека станува збор за „најбрзите чевли на светот“, бидејќи Moonwalkers помагаат во зголемување на брзината при одење до 250%.

Придвижуван од најсовремен DC мотор без четкички, осум полиуретански тркала работат заедно со менувачот за да ги придвижат тркалата што се преклопуваат за да симулираат тркала со многу поголем дијаметар за да се искачуваат на нерамен терен. Благодарение на можноста за целосно „хендс-фри“ користење, Moonwalkers може да се примета на повеќе типови терени, целосно се наполнат за 1,5 часа, имаат опсег од 10 километри и може да се постават во режимот „Lock“ за качување по скали едноставно со само една брза гестикулација.

Наместо да ги гледате како лизгалки со напојување, замислете си ги повеќе како „travelator“ за вашите нозе. „Moonwalkers не се лизгалки. Тие се чевли. Всушност, најбрзите чевли на светот“, коментира Џунџие Занг, основач и извршен директор на Shift Robotics. Оние кои сакаат да го поддржат овој проект можат да ги најдат на Kickstarter за 1099 УСД, каде што очекуваната испорака е март 2023 година.