Зуење нè надмина на падината на кратерот Емпаакаи, авион си заминуваше мавтајќи со прошталните крилја. Џиновските дрвја од тешко-да-се-помине-џунглата го прикриваат погледот на дното на изгаснатиот вулкан, наводно солено езеро и можни јата од илјадници розови фламинга. Но, исплашениот бивол нема да биде запрен од шумот на грмушката, па ренџерот се снабдува со шаржери. А јас, веднаш зад петиците, се тресам од секој шум. Сцената е филмска, од редовите на Масаи во сандали кои ја штитат Бараака со острината на копјето.

Во екот на миграција

Бесконечно стадо најлесно се трие покрај реката Мара и во секој момент можеме да бидеме сведоци на преминување на водата украсена со гладни крокодили од Нил. Сцена што проaѓа низ свеста за тоа што е миграција. Но, второто се одвива секој ден во годината, стада ги пробиваат саваните во потрага по богати треви. Серенгети е нивното светилиште и ние сме наивни новодојденци во овој бесконечен круг на живот. Некој многу добро ја разбира оваа геометрија, Азилија Африка. Скоро дваесет сафари-кампови и над седумстотини работни души ја испреплетуваат приказната. Да се ​​разбере значи да се види и да се доживее, четири локации во текот на следните две недели ќе бидат доволни за да ве натераат да се заљубите во овој дел од екосистемот.

Нгоронгоро е позициониран како единствениот округ каде ја гледате лавови како почиваат на дрво. Но, ги имаме и во јужниот дел на Серенгети и во централниот и северниот дел. Лавовите се во воздухот. Редоследот на посетите се Хајлендс, Олакира, Намири и Сајари. Панорамата се менува, висината на тревата и карпите зеваат од оваа плодна земја. Деновите на предатори се различни. На југот, каде што во моментов има бројни стада, нема потреба да се водат или да се гризат коски. Сега е време на раѓање и за две недели се раѓаат половина милион нови животни. Хиената трча и го зграпчува полуроденото теле за нозете што излегуваат од мајката. Кругот на природата.

Во централниот и северниот дел на Серенгети има затишје, малку храна, глад што ја принудува големата мачка во вртоглави акциони сцени. Лавовите, гепардите, леопардите се храбри затоа што гладуваат. Дури и рогови не остануваат од големо животно за половина час, дури и месојадите се распаднаа. Тие велат дека се најважниот дел од кругот на природата. Станување во пет наутро, зората и самракот се елдорадо за набудување како е да се преживее во животинското царство, латентната светлина е поопасна за одржување на животот, полошо се гледа. И тогаш некој прави скок. И веќе те нема.

Добро е да се набудуваат животните, бидејќи така го бркаме најопасниот ѕвер. Тие ја нарекуваат супер предатор. Ловокрадец. Тој го лиже двогледот на пушката. Кога не сме таму, мрмори. Животното е толку важно за земја како Танзанија, што чуварите го осудуваат таквиот ловец на самото место со непосредна смрт. Но, дури и ловокрадците се борат само да преживеат и Азилија Африка ги претвора во заштитници на животни со својата програма за вработување и со одличното познавање на екосистемот, придонесуваат за повторно воспоставување на кругот на животот.
Пак можеме да видиме слободно трчање носорози со кученца. И колку е убаво тоа.

Се враќаме со отворениот џип околу пладне, малку прегреан од сонцето, по ладното утро. Дали е топло или е ладно. Во кампот, луксуз е во средина на недодија. Бришење пот со платнена салфетка. Вода тече од позлатениот сад и ги миете дланките. Водата се загрева да се разбереме. Прашањето е или прво на ручек подготвен од некој со познато име или на базен за да се ослободи уморното тело. Навистина уморен. Потоа, тука е кадата на тремот на шаторот. Но, шаторот е куќа. Во моментов, девет шатори се празни, само нашите се окупирани. Ние сме единствените набудувачи во Саваната. Јас и животните. Очигледно сè немало подобро време за посета, затоа што нема туристи, само затоа.

за Машки Магазин: Жига Цоља, SAGA Institute