Според проценките на лекарите, околу 45% од возрасната популација во светот има проблеми со ‘рчењето, што е голема болка за секој што го дели креветот со нив, но може да биде и знак за нешто далеку посериозно…

‘Рчењето може да биде предизвикано од различни нешта како што се алергии, пушење, пиење премногу алкохол и прекумерна тежина. Сепак, ‘рчењето може да биде и знак за апнеја при спиење, состојба во која луѓето престануваат и почнуваат повторно да дишат.

Според медицинските извештаи, симптомите на апнеја при спиење вклучуваат запирање и започнување со дишењето, гласно ‘рчење, често будење во текот на ноќта и правење звуци што личат на издишување или ‘рчење. Како резултат на оваа состојба, луѓето може да се разбудат со главоболки и да се чувствуваат уморни, губејќи ја способноста да се концентрираат во текот на денот.

Многу е тешко да се препознае апнеја бидејќи спиеме кога се појавуваат нејзините симптоми, а единствениот начин да ги провериме, според експертите, е некој да остане до нас додека талкаме низ царството на соништата следејќи сè што се случува во текот на ноќе. Ако мислите дека имате апнеја при спиење, многу е важно да го посетите вашиот лекар, бидејќи без дијагноза и третман може да биде опасно по живот.

Апнеата носи ризик од прерана смрт

Ако вашиот избран општ лекар се сомнева дека ја имате оваа состојба, тогаш треба да бидете упатени на специјалист или клиника специјализирана за такви проблеми, каде што е можно да се направат тестови кои можат да ја одредат тежината на ова нарушување. Како што истакнува Чад Денман, специјалист за спиење од Центарот за циклус на спиење во Америка, сите луѓе кои страдаат од нетретирана ноќна апнеја се изложени на ризик од прерана смрт.

Како што изјави експертот: „Апнеата при спиење и смртта се директно поврзани. Луѓето кои се борат со опструктивна ноќна апнеја имаат 30% поголеми шанси да доживеат срцев удар или прерана смрт, при што стапката на смртност достигнува максимум околу педесет и петтата година.

„Апнеата при спиење е поврзана со бројни други медицински состојби како што се срцеви заболувања, болест на тироидната жлезда, хипертензија и дијабетес тип 2. Сите овие болести можат да предизвикаат смрт, така што сите луѓе кои страдаат од апнеја при спиење може да умрат како директен резултат на нејзините симптоми, односно недишење или индиректно преку разни придружни медицински состојби“.

За среќа, постои ефикасен третман за апнеја при спиење, со умерен или без третман во поблаги случаи, но кога станува збор за тешки симптоми, сите луѓе со овој проблем треба да се лекуваат со CPAP апарати.