Вечерва со почеток од 19 часот во МКЦ (сала Фросина) ќе се одржи промоција на стихозбирката „Јас сум Цако“ на Александар Матовски. Книгата е во издание на Арс Либрис, дел од „Арс Ламина – публикации“.

Песните на Александар Матовски – Цако се нежни и едноставни. Ги ниже како бисери, за секоја драга личност по една. Запишани се така како што ги доживува, како лирски слики. Од нив извира чиста емоција од некој што животот го живее со полни гради и чие мото е: човек кога е со љубов, ќе постигне повеќе.

Токму таа, љубовта, е централна тема во поезијата на Цако. Кон дедо му, семејството, неговиот идол Тоше, жените, природата, животот воопшто. Тие се парчиња од мозаикот што ја сочинуваат синтагмата „Јас сум Цако“. Неговата поезија, како и сѐ она што го прави тој, се вистинска инспирација за лицата со попреченост.

Александар Матовски – Цако е роден на 3.2.1991 година. Иако роден со Даунов синдром, тој е вклучен во редовниот воспитно-образовен систем. Основното образование го завршил во училиштето „Димо Хаџи Димов“, а средното во текстилното училиште „Кочо Рацин“.

Во 2019 година дипломирал на Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје, на групата предучилишно образование. Член е на здруженијата Инклузивни решенија КРИК и „Трисомија 21“. Автор е на радиоемисијата „Јас сум Цако“, која веќе пет години еднаш месечно се емитува на интернет-радиото „Радио Моф“.

Тој е активист и борец за човекови права и правата на лицата со посебни потреби. Цако се има претставено со сопствена презентација на Светската конференција за лица со Даунов синдром во Обединетите нации. Поезија почнал да пишува на осумнаесетгодишна возраст.