Професионалниот бодибилдер и фитнес тренер Пол Ревелија секојдневно ги споделува своите совети за губење маснотии преку неговиот канал на YouTube…

Информирајќи ги своите следбеници за неговите лични искуства подготвувајќи се за натпревар во бодибилдинг, овој фитнес професионалец го објасни пристапот „не прави ништо“ за намалување на телесните масти што некои од неговите клиенти веќе го користат.

Слабеењето е многу покомплексно од „движете се повеќе, јадете помалку“, рече тренерот. „Да, губењето на тежината е дериват на калорискиот дефицит, но што точно е калориски дефицит?

Тој во новото видео објасни дека познавањето на вашиот личен базален метаболизам може да биде многу корисно ако вашата цел е да ги намалите мастите. Базалниот метаболизам го претставува бројот на калории што вашето тело природно ги согорува преку извршување на секојдневните функции, кои не се поврзани со дополнителни физички вежби.

На интернет се достапни бројни начини за пресметување на базалната стапка на метаболизмот, а штом луѓето ќе успеат да ја добијат својата посакувана фитнес фигура, многу полесно им е да одредат каков реален калориски дефицит треба да се одреди преку диета и кој ефикасно ќе им помогне да изгубат тежина без зголемување на физичкиот напор. активности.

„Вашата базална стапка на метаболизам (BMR) всушност го претставува вашето намалување на телесните масти, бидејќи на вашето тело не му треба толку многу енергија како трчањето, на пример. Тоа е исто како да возите автомобил на автопат и да имате прикачена приколка на неа. Ако се ослободите од вашата приколка, автомобилот ќе стане поефикасен и ќе бара помалку гориво за да работи“.

Мотохондријална ефикасност

Тренерот исто така истакнува дека штом ќе продолжите со калорискиот дефицит и вашиот BMR ќе продолжи да опаѓа, може да се чувствувате поуморни од вообичаено и вашето тело ќе согорува помалку калории за да се обиде да заштеди енергија. Ова се нарекува мотохондријална ефикасност, во која вашето тело станува поефикасно во секојдневните движења.

Штом ќе стигнете до оваа точка, вообичаената тактика е да додадете повеќе кардио во вашите рутини и да испуштите некои дополнителни калории, сепак, Ревелија верува дека во овој случај ефектите за враќање се многу помалку. Неговиот совет во овој случај е да воведете паузи во исхраната наместо привремено да го зголемувате бројот на калории што ги внесувате и да ја зголемите потрошувачката на енергија преку вежбање кога BMR се намалува.

„Колку што луѓето сакаат автоматски да ги постигнат своите цели, резултатите што ги гледам со оние кои држат диета целосно го менуваат животот, а тоа е затоа што кога имаме специфични цели за слабеење, едноставно не користиме доволно силни диети за долг период на времето и сè ни се враќа како бумеранг. Моите конкуренти можат да достигнат одредена тежина и всушност да останат таму со нивните калории блиску до она што го јаделе пред да започнат со нивната диета“.