Porsche докажа дека може да испорача електрични возила со врвни перформанси со лансирањето на Taycan. Сега Porsche логично ја применува својата моќ за електричен погон на велосипедите.

Двата нови велосипеди на Porsche користат карбонска рамка инспирирана од линијата на Taycan и мотор направен од велосипедскиот гигант Shimano’s EP8, кој помага при вртењето на педалите до 25 километри на час, нуди хаптички повратни информации и беспрекорно се монтира зад колекторот.

Првиот и понужно поагресивен од двата велосипеди е Porsche eBike Cross. Дизајниран за совладување на предизвикувачките терени, клучните компоненти вклучуваат диск сопирачки Magura-MT, заден менувач Shimano XT, вилушка Fox 35 Performance со амортизер Fox Float FPX и прилагодлив столб за седиштето Crankbrothers.

За секојдневно патување, тука е Porsche eBike Sport кој добива задна сопирачка со четири клипови Magura и Magura Cockpit Integration, која ги крие каблите за сопирачките и менувачот во внатрешноста на рамката и рачките. Supernova светлото е интегрирано во стеблото и на столчето и ја воздигнува естетиката, додека поврзувањето со паметни телефони додава неодреден слој на способност за следење на статусот.

Porsche eBike

Двата велосипеди се веќе достапни на веб-страницата на Рorsche, eBike Cross се продава за 11.750 евра, а eBike Sport за 9.500 евра.