Филмот е инспириран од вистински настани, а дејството… Втора светска војна. Единствениот Том Хенкс, кој е и сценарист на филмот, ја игра улогата на капетан Ернест Краузе, кој води флота составена од 37 сојузни бродови во напад на германски непријателски бродови. Филмот се очекува на 12 јуни.