Дури и да се покачи нивото на океаните, тоа не би требало да е проблем ако живеете во еден од овие домови.

Кога ќе се спојат наутиката, архитектурата, дизајнот и технологијата, ги добивате домовите-бродови наменети за вода, кои претставуваат решение за издигнувањето на нивото на океанските води. Не станува збор само за луксузни и стилски решенија, туку и за практични солуции. Во идеален свет, ќе откриеме начин нивото на водата да не се подига и да го снема ризикот од поплавување на цели градови/држави. Но, во случај да не дојдеме до такво решение, полскиот дизајнер Војчек Морсзтин и неговиот концепт наречен Ocean Community, решение од пловила кои егзистираат на 800 метри од крајбрежјата на градовите. 

„Во наредните 10 до 15 години, нивото на водата значително ќе се покачи и ќе ја смени нашата животна средина. Ocean Community создава мобилни наутички единици кои ги трансформираат океаните во населена површина“, вели дизајнерот.

Неговите решенија треба да бидат достапни во продажба најрано до 2035, а цената за едно живеалиште ќе изнесува 192.500 долари.