Најновите истражувања покажуваат дека одредени типови пиво може да спречат некои болести и се борат со прекумерната тежина. 

Двојно ферментираните пива ги имаат потребните пробиотски микроби, кои ги уништуваат бактериите во организмот. 

Сепак, пред да создадете залихи на пиво и да почнете со прочистување на организмот, експертите предупредуваат. Тешко е човек за испие една чаша и да застане тука. Но, големата количина алкохол е лоша за работата на цревата. 

Зошто пробиотиците се добри за организмот? Тие не спречуваат појава на стомачен вирус, туку се поврзувани со уништување бактерии кои водат до Алцхајмер и рак на дебелото црево. 

Што се однесува до слабеењето, го инхибираат апсорбирањето на мастите, што значи дека телото согорува калории и за време на дигестивниот процес. Во секој случај, умереноста е клучот. Пиењето премногу алкохол може да му донесе само штета на организмот.