Пристигнувањето на нов природен материјал и обновлив извор може да стави крај на употребата на пластика кога станува збор за обувките. Бидејќи модните брендови се обидуваат повторно да се осмислат за да го намалат влијанието на планетата, тие полека се осврнуваат кон шеќерната трска која покрај тоа што ни го засладува животот, може да биде главен сојузник за една од најзагадувачките индустрии во светот.

Всушност ова растение може да биде совршена алтернатива на пластика која би се користела за правење на ѓонот на обувките. Еден од пионерските брендови во оваа област е Allbirds кој прави еко-одговорни патики од природни материјали, сето тоа без да се загрози квалитетот или изведбата. Нивниот SweetFoam ѓон е направен од шеќерна трска, материјал поради кој Time Magazine ги опиша Allbirds како „најудобните во светот“. Оваа технологија претставува и основа за „FutureCraft.FootPrint“ на Allbirds и Adidas, првата патика со низок јаглероден отпечаток изработена во соработка на двата бренда.