Она што се чини прилично едноставно, благодарение на чистата естетика, како Patek Philippe In-Line Perpetual Calendar, има крие ненадминлива комплексност. Повеќе бројчаници што означуваат различни информации бара мајсторство за да може да се усоврши во еден часовник. Она што изгледа прилично едноставно е тоа што ги става „perpetual calendar“ од 1925 година на листата посакувани часовници. Инспирацијата за овој часовник датира од 1972 година, Ref. 725/4 Lépine. Додека инспирацијата е воспоставена, вистинскиот предизвик едноставно започнува, и покрај опипливата сличност помеѓу новиот рачен часовник и оригиналниот џебен часовник, пристапот за копирање на срцето на часовникот.

Па така по години истражување, развој, патенти се создава нешто што се спротивставува на преизвикот. Според брендот, „perpetual calendar“ механизмот е дизајниран како посебен модул со своја табличка. Ова е склопот на решение за ова движење, благодарение на што вкупната висина на калибарот е помала отколку со делумно интегрираниот механизам. поврзувањето на двата механизми се воспоставува со средно тркало.

За да се стават работите во перспектива, биле потребни дополнителни 118 компоненти. Patek Philippe In-Line Perpetual Calendar (ref. 5236p-001) носи три одделни патенти: механизам за прикажување топчест лагер, механизам за амортизирање и функција против двоен скок за движење и премин на датум. Калибарот 31-260 PS QL е автоматско движење кое се состои од вкупно 503 делови.

Како надополнување на уникатниот дисплеј, два ситни индикатори кои се придружуваат на двете страни на позиција 4 и 8 часот, соодветно, означуваат циклус на престапна година и ден или ноќ. Стрелките се изработени од 18 каратно бело злато. Patek Philippe In-Line Perpetual Calendar е направен од платина со дијаметар од 41,3мм на куќиштето, исклучително тенок, со висина од 11,07 мм, додека пак куќиштето е дополнителнително обложено со дијамант на позиција 6 часот.