Првото лансирање SpaceX е одложено поради временски услови во Флорида. На SpaceX му се даде зелено светло за првото лансирање на вселенското летало. Мисијата претставува еден вид на „такси“ услуга што „SpaceX“ ќе ја продава на NASA како дел од комерцијалниот екипаж на вселенската агенција, чија цел е да ги намали високите трошоци за вселенско патување.

View this post on Instagram

The @spacex Crew Dragon spacecraft and Falcon 9 rocket are at the launchpad. Next week: a new era of human spaceflight begins. 🚀🇺🇸⁣ ⁣ Two @nasaastronauts, Robert Behnken and Douglas Hurley (@astro.doug) will be the first to fly aboard the Crew Dragon. This mission, targeted for liftoff Wednesday, May 27 at 4:33 p.m. EDT from Launch Complex 39A at Kennedy Space Center, will serve as an end-to-end demonstration of SpaceX’s crew transportation system. Our astronauts will once again launch on an American rocket from American soil to the International Space Station, for the first time since the conclusion of the Space Shuttle Program in 2011. ⁣ ⁣ Image Credit: NASA/Bill Ingalls⁣ ⁣ #rocket #spacecraft #nasa #spacex #launchamerica

A post shared by NASA (@nasa) on

Даг Харли и Боб Бенкен ќе ја имаат таа чест да му се придружат на својот тим. Мисијата беше потврдена кога SpaceX го помина Прегледот за подготвеност на летот (Flight Readiness Review), темелен тест што ја гарантира безбедноста на мисијата. Иако овој лет требаше да се случи на 27 мај, лансирањето ќе биде презакажано оваа сабота, 30-ти мај во 15:22 часот ИЛВ (EDT-Eastern Daylight Time).