Неговото постоење на пазарот трае веќе подолго време, но во последно време се истакнува со својата примарна улога во негата на кожата. Еве што се треба да знаете за да можете да го вклучите ниацинамидот, попознат и како никотинамид, во вашата дневна рутина.

Никотинамид е регулаторна компонента на нивото на себум во нашата кожа, со што помага да се избегне вишок кој може да се претвори во акни, пори и дамки на кожата, често предизвикани од изложеност на сонце. И со постепениот процес на финализирање заедно со зголемувањето на температурите, можеби сега е време да ја засилиме нашата рутина за нега на кожата со уште поголема заштитна бариера.

Без разлика дали е за сува, чувствителна, мрсна или било каква кожа, никотинамидот се смета за сојузник на било кој тип кожа. Не само што е антиинфламаторен витамин и со голем број придобивки кои придонесуваат за подобра форма на епидермисот, исто така станува едноставно да се вклучат во хармонија со останатите производи за секојдневна употреба. Сепак, тоа не значи дека може да се користи било кој производ. Важно е да сте свесни за вашиот вид на кожа, вашите потреби и вашите реакции, секогаш да барате формули идентични и компатибилни со оние кои ги користите редовно, но кои се составени од никотинамид.

Придобивки кои се потребни на вашата кожа

Кога станува збор за придобивките, никотинамидот помага во одржувањето на цврста и здрава кожа. Со неговата честа употреба, се создава бариера која не само што овозможува задржување на влагата, туку и ја намалува големината на порите и ја минимизира можноста за нивно повторно појавување.

Со оглед на тоа дека е од корист за секаков тип на кожа, јасно е дека придобивките од никотинамид не застануваат тука. Иако овој витамин игра голема улога во хидратацијата, неговата примена овозможува поголема контрола на вишокот на масло во кожата, штити од можни повреди предизвикани од сончева светлина, помага во спречувањето и намалувањето на брчките, фините линии, акните и воспаленијата, притоа усовршувајќи ја, малку по малку, тестурата на кожата.

Поради тоа што здравата кожа треба да остане долгорочна цел, во прилог ви носиме пет производи со кои би можеле да ѝ ја дадете на вашата кожа потребната грижа која ѝ треба и ја заслужува.