Оваа година се одбележува 30-годишнината од Nike AirMax 90, класичната патика за трчање сакана поради чистиот дизајн и едноставните детали. Во чест на тоа футуризираната патика, спремна за патувања во вселената е тука, Nike AirMax 2090. Смелиот изглед Nike AirMax 2090 зазема јасна инспирација од Air Max 90, од ​​неговиот голем видлив воздушен меур до неговата смирена силуета, но исто така овие патики се и целосно свои.

Мешавина од транспарентна ткаенина и смела графика, надградена со помеко подножје и внатрешна облога која прави да се чувствувате како да одите на Месечината. Боите на овој Air Max 2090 се наменети да евоцираат” идна состојба каде на патиштата доминираат електрични и соларни возила. Прославата на Air Max Day е за љубителите на брендот, да го прослават стилот и историјата на многу сакано наследство на патиките.