Самопрогласениот „хардгејнер“, Џеси Лаико, природно поседува мошне слаба физиономија, која му креира сериозни потешкотии кога станува збор за изградба на мускулната маса. Овој човек го документираше својот двегодишен пат на телесна трансформација на Athlean-X каналот, а сега во ново видео заедно со славниот тренер Џеф Кавалиере, сподели неколку многу добри совети кои можат да им бидат од помош на сите кои сакаат поголеми и посилни рамена.

Пред се, Лаико и Кавалиере наведуваат дека подигнување над главата е движење кое претставува клучна ставка во почетокот на работата на пошироки рамена, додека се започнува со обични рачни тегови.

„Стартувам со теговите. За мене тоа беше идеално бидејќи не бев доволно силен за да вежбам на бенч. 20 килограми, тоа е десет по рака, но започнав со многу полесни тегови и полека ја подигнував килажата, така што целиот процес беше прилично бавен, но и тоа како се исплатеше“.

Кавалиере потоа ги објаснува предностите на потисната преса, која овозможува да искористите поголем импулс од долниот дел на телото, истовремено контролирајќи го ексцентричното движење, што значи дека, кога ќе се движите наназад на стриктно исфрлање, ќе бидете далеку подобро подготвени да поднесете поголема тежина.

Фокус на полесни работи

Меѓутоа, не е само товарот едно и единствено кога станува збор за развојот на рамената.

„И понатаму е потребно да се фокусирате на полесни работи. Напнатоста е главен фокус и двигател, не нужното повторување“, вели Кавалиере. Тој предлага вклучување на едно и пол повторување и финишер за максимално зголемување на времето на тензија на делтоидите. „Заборавете на броењето на повторувањата. Престанете да ги броите и направете секое од нив да се брои“.

Примената на рефлексот на истегнување претставува уште еден ‘код за мамење’ кој за Лаико беше мошне корисен исто така. На пример, изведување на предно подигнување во седечка положба, наместо во стоечка, им овозможува на рацете да патуваат подолго назад во екстензија при понискиот дел на повторување, водејќи до поголема активација на мускулите. Како алтернативно решение, Лаико предлага повлекување на траките за вежбање нагоре.

На крајот, наместо само да ги тренирате делтоидите во текот на денот за рамената или повлекувањата, Лаико предлага да ги тренирате и во текот на денот кога работите на грбот. Постои еден испробан и вистински потез во арсеналот на Џеф во текот на денот кој е наменет за грбот, кој е совршен во овој случај – повлекување кон лицето, севкупно најдобриот потег за развивање на грбот, кој ќе ги вклучи и горните делтоиди заедно со трапезиусите и ромбоидите.