NASA сподели видео во кое е замислена чудната иднина на човечкото патување во вселената. Создадено од Goddard Центарот за вселенски летови на NASA, кратката визуелна слика наречена Visions of the Future предвидува како би изгледале планетите како далечни дестинации за егзотичен одмор распоредени околу измисленото Exoplanet Travel Bureau.

„Истражувачот и инспирацијата за патување е барем исто толку важен колку и ракетите и сателитите за вселенски летови“, велат од Goddard центарот.

На Марс, родител со своето дете гледа како ракета полетува од прашинестата црвена површина. Во меѓувреме, на венера, луѓето се собираат на затворена во проѕирна купола.

Покрај нашите најблиски и непосредни планети, NASA прикажува како би изгледала дружбата на Енцелад или да возите кајак низ водите на Титан, а станува збор за две месечини на Сатурн.

Во описот на видеото се објаснува дека истото е инспирирано од серијата на патувачки постери направени од Jet Propulsion лабораторијата на NASA, каде се прикажани вселенските дестинации поблиски и подалечни, од Марс, до џуџестата планина Серес, па се до егзопланети лоцирани во други соларни системи. Станува збор за вистински места, иако за некои знаеме повеќе, а за некои подалечни. Крис Смит од Goddard центарот искорити зелени екрани и компјутерска графика со цел да ги прикаже овие вивидни сцени.

Често се случува да видиме концептна уметност за далечни локации, како ново откриени егзопланети. Оваа уметност вообичаено не ги вклучува луѓето во равенката, поради што патувачките постери на NASA и ова видео се толку привлечни. Иако единственото место покрај Земјата каде што човечката нога стапнала е Месечината, NASA ги потсети гледачите дека плановите за првата посета на Марс се веќе започнати.