Некои од нив датираат од 15 век, како оние во Венеција, а други се потполно нови и отчукуваат во ритамот на денешницата. Многу долго пред да почнете да го гледаме екранот на телефонот секој пат кога ќе посакаме да го знаеме точното време, луѓето ги користеле саат кулите.

Денес истите остануваат да зборуваат за едни понакви времиња, како столбови на историјата, како некои од најзначајните архитектонски градби, како главни обележја на некои градови. 

саат
Bromo Seltzer Arts Tower, Балтимор, Мериленд
саат
Deira, Дубаи, Обединетите Арапски Емирати
саат
Elizabeth Tower, Лондон, Англија
саат
Makkah Royal, Мека, Саудиска Арабија
Messina, Месина, Италија
Neues Rathaus, Минхен, Германија
Peace Tower, Отава, Канада
Rajabai, Мумбај, Индија
San Marco, Венеција, Италија
Zimmer, Лир, Белгија