Zagato има изработено цел асортиман на неверојатни автомобили низ годините, но нивното последно партнерство со Persico Marine резултираше со електричен „хиперброд“.

Наречен Persico Zagato 100.2, моделот е долг 7,9 метри и има композитна конструкција што му овозможува на бродот да понуди зафатнина помала од 2.500 кг.

Јахтата ќе има варијанти Sport и Long Range, а првата ќе има батерии од 83 kWh и моќност од 279 КС. Ова поставување му овозможува на Sport да има брзина на крстарење од 26 јазли (48,2 км/ч) и максимална брзина од 43,5 јазли (80,6 км/ч). Што е уште поважно, моделот се планира да има опсег на крстарење од 28 наутички милји (52,5 км).

Zagato

Long Range варијантата има дополнителен пакет батерии од 83 kWh и ова ги намалува перформансите бидејќи брзината на крстарење паѓа на 24 јазли (44,5 км/ч), додека максималната брзина паѓа на 36 јазли (66,7 км/ч). Последното е значително намалување, но опсегот на крстарење скока на 47 наутички милји (88,1 км).

Ограничено производство и уникат за секој купувач

Без оглед на тоа која верзија е избрана, секоја очигледно ќе биде во ограничено издание. Ќе бидат изградени само девет единици и „секој сопственик ќе може да го персонализира својот на единствен и ексклузивен начин“. Особено, боите и финишот избрани од клиентите на Launch Edition ќе бидат единствени за нивниот брод и нема да се нудат на кој било друг модел.

Компаниите не навлегуваа во многу специфики, но истакнаа дека дизајнот на бродот е соработка помеѓу Zagato и Micheletti + Partners. Се одликува со „модерен и суштински изглед, без важничене“.

Како што можете да видите, чамецот има рационализиран труп со течни линии и наменски дизајн. Моделот има и кратко ветробранско стакло, прекрасна дрвена палуба и минималистички кокпит со две столчиња, како и дигитална инструментација. Понатаму, има дополнителни седишта и нешто што се чини дека се две колички.

Persico Zagato 100.2 ќе го гради Persico Marine и првите испораки се планирани да започнат кон крајот на 2023 година.