Aston Martin го откри дизајнот на No. 001 Minami Aoyama, приватен дом кој го дизајнираше заедно со VIBROA, јапонска консиерж служба.

Домот се наоѓа во Омотесандо, Минами Аојама, многу посакувана населба во една од најбараните области во Токио. Познат по својата архитектура и стил, Марек Рајхман, главен креативен директор на Aston Martin, вели дека овој проект ја слави интеракцијата помеѓу автомобилската област и остатокот од светот на дизајнот.

Aston Martin

„Влијанието на културата во Токио, со својата неверојатна историја и стил, има важен креативен простор во нашето дизајнерско студио“, вели Рајхман. „Гледам модни, архитектонски, па дури и кулинарски референци кои нашиот тим ги зема предвид при развивањето на нивната работа, така што неговото присуство навистина може да се почувствува во нашата пракса. Мислевме дека ќе возвратиме преку нашата прва ултра луксузна соработка во Азија“.

Според Рајхман, надворешноста на куќата е дизајнирана да има чисти линии и беспрекорни граници со цел да им овозможи на жителите „да се поврзат и да ја искусат оваа единствена локација“. Четирикатниот дом има гаража со два автомобили на приземје со стаклен заден ѕид што гледа во просторијата во куќата. Веројатно ова е за да им овозможи на сопствениците да ги ценат своите автомобили.

Автомобилска галерија, визба, кино…

Внатре, Рајхман вели дека неговиот дизајнерски тим се обидел да ги задоволи сетилата со „користење на холистичка комбинација на елементи и материјали за да создаде мирен и релаксирачки простор“ за сопствениците. Во домот се вклучени автомобилска галерија, винарска визба, домашно кино, теретана и приватен спа центар.

„Како што расте Aston Martin во Јапонија, ние сме страсни за изнаоѓање иновативни начини да го оживееме нашиот ултра луксузен бренд и да резонираме со локалните потрошувачи“, рече Грег Адамс, регионален претседател на Aston Martin за Јапонија и Јужна Кореја. „Среќни сме што работиме со VIBROA, помагајќи да се создаде она што ние веруваме дека е совршен дом за сопственик на Aston Martin, со дизајнерски елементи инспирирани од нашето неверојатно портфолио на ултра луксузни и високи перформанси автомобили.

Aston Martin

Најновата резиденција на Aston Martin, No. 001 Minami Aoyama, се придружува на проектите во Њујорк и Мајами. Цена за овој најнов дом не беше откриена, но производителот на автомобили откри дека тој веќе е купен.