Пивото е доста употребуван пијалок. Но овој пијалок се разликува во однос на содржината на алкохол, бојата и начинот на подготовка. Без разлика дали е тоа пиво направено до денес големите брендови или од локални мали произведувачи, денес можете да пробате пива со различни вкусови и ароми. Јачината на пивото се мери со ABV (Alcohol by volume- алкохолен волумен), што претставува бројка која покажува колку алкохол има во пивото. Во светот постојат доста јаки пива, а ова се неколкуте најјаки пива во светот.

Brewmeister Snake Venom на Brewmeister, Шкотска има 67,5 ABV . Ова пиво се прави со користење на чаден слад од тресет и два вида квасец, и се замрзнува два пати при процесот на ферментација за да се постигне големиот волумен на алкохол во него.

Brewmeister Armageddon на Brewmeister, Шкотска има 65 проценти алкохол. Ова пиво е првенец на оваа пивара и е мешавина на од пиво и виски. Направено е од кристален слад, пченица, овес и 100 проценти шкотска изворска вода.

Koelschip Start the Future на Koelschip, Холандија има 60 ABV. Ова пиво е познато по високата содржина на алкохол која не се забележува само по неговиот вкус туку и по мирисот кој е сличен на текила.

BrewDog and Schorschbräu Strength in Numbers на BrewDog, Schorschbräu, Германија има 57,8 ABV. Ова пиво е направено по традиционалниот Eisbock метод. Или пивото е замрзнато мразот отстранет, а потоа додадено и белгиско златно пиво што стареело во буриња за виски 10 години.