Новата студија на психолози од норвешкиот универзитет за наука и технологија тврди дека ја пронашла најефикасната техника за флертување и пронаоѓање партнер …

Истражувачите, кои ги објавија своите трудови и наоди во списанието Evolutionary Psychology, вклучија голем број студенти од САД и Норвешка во нивниот експеримент, од кои сите беа хетеросексуалци. На волонтерите кои се пријавија за учество им беа дадени голем број прашања, преку кои требаше да ја оценат ефективноста на четириесет различни видови флерт, при барање на долготрајни и краткорочни врски и врз основа на тоа дали се мажи или жени.

Психолозите ја земале предвид и возраста на испитаниците, личните нивоа на екстровертност, религиозност, како и нивната желба да бидат во врска, заедно со севкупната привлечност што ја поседуваат на овој единствен пазар.

„Она што најдобро функционира зависи од вашата возраст и дали вашата желба е долгорочна или краткорочна врска со спротивниот пол“, вели Лиф Едвард Отсен Кенаир, професор по психологија на Норвешкиот универзитет за наука и технологија.

Различни критериуми

Како што откриваат научниците, за жените кои бараат кратки врски, шеми за една ноќ и повремени комбинации, докажаната најефикасна техника на заведување воопшто не изненади.

„Луѓето мислат дека сигналите што сакате да им ги дадете на жените за да ја истакнете сексуалната достапност се најефективни за дамите кои бараат краткорочни врски или дружења за една ноќ“, рече Кенаир. Пријателскиот контакт, како што е прегратка или бакнеж на момче во образот не е доволно добар во овие ситуации, така што жените кои бараат брза акција имаат многу подобри и појасни удари кои ја нагласуваат нивната сексуална достапност, како триење со потенцијалниот партнер, приближување и физички контакт…“

Сепак, сите мажи кои бараат едноставно не можат да се потпрат само на една техника. Отсекогаш ни било потешко и во 99,9% не може едноставно да се испрати „јавна понуда“, затоа што на овој начин најчесто завршува во затвор.

Техника која секогаш функционира

„Тактиките за кои се оценува дека се најефективни за жените кои бараат брза секс комбинација се чисто сексуални или физички“, напиша тимот во својата студија. Спротивно на тоа, мажите се далеку поефикасни доколку, покрај физичката и сексуалната тактика, користат шарм, се насмевнуваат, покажуваат интерес за разговор, даваат комплименти и ја насмеат дамата.

Научниците открија дека за мажите кои бараат долги врски, знаците на дарежливост и желбата за посветеност се најдобри фактори. Меѓутоа, ако барате многу поопшти совети за флертување, постои само еден тип кој се покажа како универзално најефикасен.

„Луѓето мислат дека хуморот, или способноста да се насмее друга личност, е најефикасната тактика за мажите кои бараат сериозни врски. Овој пристап е многу помалку ефикасен за жените кои сакаат врска без обврски, но смеата и духовитоста се дефинитивно најефективни кога мажот сака да го освои срцето на жената што му се допаѓа“, додаде Отесен.

Сепак, како што додаде Ребека Бурч, една од авторките на ова дело: „За жените е многу важно нивниот потенцијален партнер да ги смета за забавни и интересни“. Ако имате проблем да бидете смешни, Кенаир предлага да испробате друга ефикасна техника на флертување, насмевка и контакт со очите.