Класичната бела машка кошула е постојано присутна во машкaта мода. Повеќе од 200 години, ова парче облека, чија форма не се промени значително од крајот на 19 век, го дефинираше и претставуваше социјалниот статус, богатството и чувството за мода на тој кој ја носи. Почнувајќи од викторијанската ера до денес, белата кошула одново го потврдува својот кралски статус во машката гардероба.

Што претставува белата кошула и зошто може да се зборува за културен феномен?

Викторијанска ера – бела кошула како класична ознака

Влијанието и значењето на машката кошула може да се пронајдат уште во Викторијанскиот период, каде што е значаен симбол за класните разлики, и покрај фактот дека е претежно покриена со друга облека. Всушност, долги години единственото нешто што се гледа од белата кошула е јаката. Во минатото, јаките беа дури и посебен дел, кој не беше поврзан со остатокот од кошулата, заради комплицираната постапка на перење.

Имено, чистата бела боја на материјалот за кошули има посебно значење – само луѓето кои се важни во општеството можеле да си дозволат својата бела кошула да ја перат често и само тие можеле да поседуваат поголем број од нив.

Врската помеѓу социјалниот статус и бојата на кошулата најдобро се гледа преку терминот „бела јака“. Терминот „бела јака“ се однесува на лице кое работи во канцеларија со висок ранг, има висок приход и не се занимава со физичка работа.

Господски, џентлменски – ова се значењата на терминот „бела јака“. На луѓето, како на пример обични службеници кои носат бели кошули на работа, се гледа со неодобрување затоа што се смета дека се облекуваат несоодветно за нивниот социјален ранг.

Интересно е како јаката на белата кошула имала и свое посебно значење. Усилената, висока, крута јака го издвојува членот на елитата од обичен службеник кој носи пониски и помеки јаки што дозволува полесно движење потребно во службената работа.

Изразот „подигнат нос“ е поврзан токму со типот на јака на белата кошула. Исто така, постои терминот „сина јака“ што се однесува на мануелните работници чија работна облека, т.е. униформи, главно се сини кошули на кои дамките и оштетувањето се многу помалку видливи отколку на белата кошула.

Крај на 19 век – масовно производство на кошули

До крајот на 19 век, ќе се издвои едно мислење – мажите кои биле заинтересирани за декорација на кошулата, а не за нејзината утилитарност, биле прогласени за „немажествени“. Обична бела машка кошула без украси е поврзана со соодветно машко однесување. Човекот кој ја носи белата кошула е човек на кој може да му се верува, тој е трезвен, способен и деловен.

Во исто време, употребата на белата машка кошула како знак на социјален статус кон крајот на 19 век се намалува. Поради масовното производство на бели кошули, зголемената достапност и падот на цените на облеката, мажите полесно можат да си дозволат бела кошула, која потоа ја носат кога одат во црква, кога шетаат низ градот, но и на работа. Одлучувачки фактор за одделување на класи не е повеќе бојата на кошулата туку кројот, квалитетот на материјалот и дискретните варијации на стилот, и може да се каже дека ова важи и денес, со одредбата дека можеме да го додадеме брендот како важен фактор.

Првата светска војна и Едвард VIII како „трендсетер“

По завршувањето на Првата светска војна, се случуваат огромни општествени промени, а промените не ја заобиколуваат ниту модната индустрија. Промени во изгледот на белата кошула ги заговара Едвард VIII, за кој може да се каже дека бил вистински „трендсетер“, односно многу влијателен кога станува збор за модниот стил.

Неговото одфрлање на строга бела кошула со остри линии во корист на помеки, поудобни кошули во боја доведуваат до голема промена во машката мода. Сепак, дури и тогаш, во текот на дваесеттите години на минатиот век, белата кошула е поврзана со углед и почит и не го губи своето значење.

Белата кошула е поврзана и со феноменот на „дендизам“, кој Бодлер го опишува како суштински елемент на модерноста. Данди е секогаш облечен со вкус, елегантно, а со својот изглед се издвојува од толпата. Се разбира, белата кошула тука е задолжителна.

Деловен дрес-код

Основачот на корпорацијата IBM, Томас Вотсон, инсистираше на почитување на кодексот за облекување во текот на 20-тите години на минатиот век. Тој бара од сите свои вработени да носат класична бела кошула како дел од деловната „униформа“. Но тој не е единствениот, многу големи компании, но и помалите, инсистираат од вработените да носат бела кошула, што до денес останува знак на „деловен“ стил.

Револуција – синтетички материјали

Значителна промена во областа на белите кошули се случува во средината на 20 век кога во производството почнуваат да се користат синтетички ткаенини со сомнителен квалитет. Со синтетичките ткаенини ќе дојдат и некои новини во дизајнот на белата кошула, така што сега има разни украси, како карнери, а се менува и ширината на јаката.

Сепак, и покрај тоа што се случува експанзија на „украсените“ бели кошули, и понатаму едноставната бела кошула сепак се смета за „пригодна“ гардероба. Имањето проширување на „украсените“ бели кошули, не ја напушти едноставната бела кошула која и понатаму се смета за „погодна“ гардероба. Тоа значи отклонување од шарените и дезенерирани кошули кои го поплавија пазарот за време на тој период. Во текот на осумдесеттите години, машките кошули во „романтичен“ стил го претставуваат самиот врв на машката мода.

Важноста на модните марки

Во текот на осумдесеттите години на минатиот век, повеќе од кога било, почна да им се придава важност на модните брендови. Модните магнати одлучуваат што е модерно, а што не, и според тоа се формира и цената на „маркираните“ бели кошули, кои потоа одново се поврзуваат со социјалното значење и престиж.

Долг е патот од викторијанската ера до модерноста, а белата кошула е сè уште вечно парче облека кое со себе носи низа значења и конотации. Ова само покажува дека парчето облека никогаш не е обично парче ткаенина. Не се вели залудно: „Вие сте тоа што го носите“.

Кога Џејн Фонда и Роберт Редфорд спиеја заедно како младенци во комедијата од 1964 г. „Разголена во паркот“, таа носи огромна машка пижама кошула утрото потоа. Кога Анџелина Џоли и Бред Пит го помируваат својот брак со сексуален однос во трилерот од 2005 „Г-дин и г-ѓа Смит“, таа ја носи неговата бела кошула и ништо друго.

Кога секоја жена спие со кој било маж во кој било филм, веројатноста дека таа ја носи неговата кошула на следната сцена е толку голема, што е скоро очекувано. Тоа е пост-секс кошула, инаку позната како тропа „секси кошула“ – неверојатно вообичаен филмски трик што значи дека се случил сексот. И датира од 50-тите години на минатиот век.

машка кошула

Неколку фактори помогнаа да се придонесе за постоењето на пост-сексуалната кошула. Од една страна, тоа беше начин режисерите да ја избегнат цензурата. Исто така, тоа е време кога повоените ставови се менуваат, предизвикувајќи сексуална револуција што се совпадна со вториот бран на феминизмот и со ослободителното движење на жените.

Со носење машка кошула се симболизира независност, сексуална слобода и желба за родова еднаквост (мислењето беше дека машката или машковидната облека е еквивалентна на сериозно сфаќање на работното место или во општеството). „Се остава впечаток на независност затоа што таа е без ноќница и ги нема своите работи таму“, ќе рече Моја Лукет, историчар на медиуми и професор на универзитетот Њујорк, еднаш на оваа тема.