Иницијативи за стартување на таканаречени бизниси од нова генерација, со помодерен пристап се се повеќе на број. Еден од начините на кои овие нови компании се разликуваат е тоа што класичниот канцелариски костум го заменуваат со спортски деловен стил на облекување. Најсуптилниот начин на кој се изразува овој стил е носењето на патики. Најдоброто нешто е што тие можат да му дадат секојдневен изглед на инаку професионалната облека и се најдобриот избор за удобни обувки, имајќи го предвид времето што ќе го поминете во нив.

Сепак, удобноста на работа сега може да се прошири и надвор од вашите нозе. Новите линии на облека нудат совршена рамнотежа помеѓу леснотијата и формалноста, честопати позната како „athleisure“ или „power casual“. Оваа облека се создава за да го премости јазот помеѓу двете крајности. Една од значајните предности на носење удобна облека на работа е продуктивноста. Според некои истражувања, наведено е дека работодавачите забележувале како нивниот персонал е поефикасен, креативен и позитивен кога старомодните правила за канцелариска облека кои ги задушуваат неважат. Покомфорната облека им овозможува на вработените да ги изразат своите личности, а тоа резултира и со подобра тимска работа.

Повеќето нови бизниси се фокусирани на создавање моќна средина за нивните вработени, вклучувајќи многу атрактивни придобивки како флексибилно работно време, удобни канцелариски простории и кодекс на облекување. Порелаксирана атмосфера значи пониско ниво на стрес и поголемо чувство за продуктивност на работното место. Современите работодавачи го препознаваат ова и ја даваат предноста на продуктивноста пред застарените и честопати непотребни политики.

Нема дефинитивен одговор за она што се смета за „спортска деловна облека“, обично, кодексот на облекување е неискажан, така што нема посебни правила што треба да се следат. Мораме да го користиме здравиот разум за да го направиме најдобриот избор; на пример, веројатно можеме да ги отфрлиме работите како облека за плажа, но подеднакво, и сето тоа што е премногу формално. Најдобрата опција е да одите на нешто помеѓу што ви дава шик, софистицирана слика без да го надминете врвот.

Не плашете се да експериментирате и да испробате различни додатоци за да го промените вашиот изглед. Многумина веруваат дека политиките за стариот стил на облекување на работното место стануваат минато од неколку причини, вклучувајќи го и неодамнешниот пораст на далечинско работење.