Застапуван од американската компанија за производство и дистрибуција на филмови „Неон“, која ги откупи правата за прикажување во Северна Америка, македонскиот победник на „Санденс“ ќе има кинодистрибуција во селектирани киносали, вклучувајќи ги „Ламли Ројал“ (Laemmle Royal) во Лос Анџелес и „Куад синема“(Quad Cinema), Њујорк.

Дистрибутерот на филмот во САД, „Неон“, иако е млада компанија, изминативе неколку години застапува познати и наградувани нови наслови како: „Border“, „Colossal“, „I, Tonya“, „Borg vs McEnroe“, „Revenge“, „Ingrid Goes West“, „Monsters and Men“,„Wild Rose“,„The Beach Bum“, „Little Woods“, како и документарците „Apollo 11“ и „The Biggest Little Farm“.

„Медена земја“ ќе може да го погледне и публиката во Австралија на 31 јули на фестивалот Stronger Than Fiction во Канбера, а на 2 и 18 август во Мелбурн.

Во текот на летото продолжува учеството на филмските фестивали, меѓу кои и на еден од најголемите во регионот ‒ „Сараевскиот филмски фестивал“, кој ќе се одржи од 16 до 23 август.

Кон крајот на август ќе биде прикажан пред домашната публика, на најголемиот фестивал за документарни филмови кај нас, „Македокс“, по што ќе се најде на редовниот репертоар во македонските кина.

Документарецот „Медена земја“, кој по триумфот на филмскиот фестивал „Санденс“, беше прикажан и награден на повеќе од 20 филмски фестивали, го очекуваат кинодистрибуции во: САД, Канада, Англија, Германија, Австрија, Полска, Белгија, скандонавските земји, Шпанија, Турција, Кина, Јужна Кореа, па сѐ до Австралија.