Истражувањата и фитнес експертите утврдиле дека утрото и утринските навики се најважниот дел од денот, бидејќи тогаш почнуваат сите процеси во нашето тело и дополнително се забрзуваат. Затоа е многу важно денот да го започнете правилно, од самиот почеток, бидејќи на овој начин ќе го забрзате метаболизмот и ќе го подобрите вашето здравје.

Голем број луѓе имаат лоши утрински навики кои водат до лоша состојба на телото и последователно зголемување на телесната тежина и болест. Затоа ви ги претставуваме навиките кои мора да ги заборавите доколку сакате да ослабете и да бидете здрави.

1. Премногу спиете
Поентата на утрото е да започнете рано, па ако се разбудите попладне, тоа ќе остави свој белег на вашето тело. Ќе го нарушите биолошкиот часовник и ќе го успорите метаболизмот, поради што ќе се здебелите.

2. Се подготвувате во темница
Ако станувате рано, кога сонцето само што изгрева, отворете ги ролетните и затворете ги завесите. Истражувањата покажаа дека утринските сончеви зраци имаат големи придобивки за телото и дека го забрзуваат метаболизмот. Исто така, ќе ви помогне да се разбудите подобро.

3. Не го местите креветот
Една од најтешките навики. Знаеме дека мразите да го местите креветот секој ден, но тоа е одличен начин да ги размрдате работите и да се разбудите. Дури и оваа едноставна подготовка на креветот прави доволно за вашето тело бидејќи ве буди и го стимулира вашиот метаболизам да работи подобро.

4. Не се мерите
Вагата е многу добар уред и ќе ви помогне секогаш да ја следите вашата тежина. Затоа се мерите секое утро пред појадок и ќе видите како точно варира вашата тежина.

5. Премалку јадете за појадок
Сите мислат дека треба да јадете помалку ако сакате да изгубите тежина. Тоа е точно, но појадокот е најважниот оброк во денот и мора да биде пообилен од другите. Ако појадувате малку, нема да имате сила да го истуркате целиот ден, а потоа ќе се чувствувате повеќе гладни за време на ручекот и на тој начин нема да можете да ја следите диетата и вашиот план за исхрана. Многу е подобро да јадете што сакате за појадок и да се придржувате до диета за ручек и вечера.