И покрај многуте слетувања на Месечината, само пет проценти од Месечината е истражена од луѓе. Како одговор на ова Lockheed Martin и General Motors ги здружуваат силите да им помогнат на астронаутите од програмата Артемис да се насочат на истражување на преостанатите 95 проценти. Деталите не се откриени во овој момент, бидејќи роверот се наоѓа во фаза на концепт. Тоа што беше откриено е дека тој ќе биде целосно електричен и ќе се има можноста да работи целосно автономно. Секако, како и со повеќето други возила со вселенско вложување, тој ќе биде изработен од материјали силни и лесни и дизајнирани да траат што е можно подолго. Говорејќи за тешкотиите во развојот на роверот, менаџерот на глобалната група за истражување и развој на General Motors, Мадху Рагаван (Madhu Raghavan), во изјавата вели: „Најголемата разлика е во тоа што, кога дизајнирате за Месечината и за вселенски апликации, силата на гравитацијата е различни и треба да се земе в предвид. Постојат екстремни промени во температурата, а зрачењето во вселената станува предизвик во однос на дизајнот на системите. Вие исто така работите во вакуум и ги дизајнирате вашите системи за да го издржат шокот од реалното лансирање. Од овој проект очекуваме да развиеме и подобри батерии назад на Земјата.“.