Музиката од хорор филмовите имаат најјак ефект врз нашата психа и создавањето на најстрашните емоции. Најодговорниот дел од еден хорор филм е создавањето на музиката и звуците. Целта на таквите звуци е ни создаде различни емоции, да го осетиме тоа што го гледаме и да ни предизвика страв.

Музиката која се користи во хорор филмовите е различна од музиката која се користи во други жанрови. Таа е обично составена од морничави звуци како што се тропање, грицкање, пукање проследена со ветровити и морничави мелодии од кои кожа се ежи. Позади овие звуци стои така наречената Кошмар машина. Направена да создава непријатни звуци совршени за ваквите филмови.