Дали отсекогаш сте сакале да имате долга и истакната брада, но кога и да ја пораснете изгледате како Робинзон Крусо или Том Хенкс во филмот The Exile? Голем број избричени мажи мислат дека долгата брада е решение кога сакате да се ослободите од таа досадна работа. Сепак, тие се само делумно во право. Кога сакате да имате долга, густа и негувана брада, треба секојдневно да се занимавате со нејзиното одржување, што можеби ќе ви биде уште позаморно од едноставно бричење.

Одржувањето на брадата е исклучително важно доколку сакате да изгледате уредно и педантно. Износот на одржување зависи од должината на брадата што сакате да ја носите, нејзината дебелина и стилот што сакате да го постигнете. Во зависност од сето тоа, можете да поминете со неколку едноставни потези на машината или со рутина за нега во неколку чекори.

брада

Таканаречената дводневна брада, која често ја гледаме кај холивудските заводници по која жените копнеат, е прилично едноставна за одржување и негување. Доколку сакате да останете на таа должина, потребен ви е тример кој во просек ќе го користите два пати неделно. Искористете ја екстензијата за должина од 0,3 – 0,5 cm и сигурни сме дека ќе бидете задоволни од резултатите.

Различни видови на бради

Доколку сакате да го следите трендот на таканаречените лумберсексуалци или да носите дрвосечачка брада, подгответе се да користите уште неколку производи за нејзина нега за секогаш да изгледа беспрекорно. Во овој случај нема да ви треба тример, туку ќе можете да ја скратите брадата со ножици. Доколку не сте многу вешти во работата со нив, ви предлагаме да посетите фризерски салон или бербер кој ќе го направи тоа наместо вас.

брада

Кога станува збор за брадата со средна должина, работата станува малку посложена – потребен ви е тример со додаток од 1,3 см, односно популарната четворка, додека вратот и образите треба да бидат за еден број пократки. На овој начин ќе ја добиете најдобрата форма која ќе биде лесна за одржување и која изгледа добро на практично секого.

Меѓутоа, она што исто така треба да го знаете е дека треба да го прилагодите обликот на вашата брада на обликот на вашето лице. Во зависност од тоа дали вашето лице е тркалезно, долго, правоаголно и слично, од тоа зависи и обликот на брадата што ќе ја изберете. На пример, ако обликот на вашето лице е претежно тркалезен, брадата треба да биде пократка од страните за да го издолжи вашиот изглед, додека спротивното важи за долгнавеното лице.

Грешка која многумина ја повторуваат

Каков тип на брада и да одберете, не ги бричете вратот и образите со брич. Многу мажи ја прават истата грешка и создаваат јасни линии помеѓу брадата и избричените делови од лицето. Користете машинка и направете транзиции со чија помош должината постепено ќе се намалува и на тој начин ќе изгледа природно.

Исто така, ако сакате вашата брада да изгледа беспрекорно, задолжително скратете ги мустаќите за да ви бидат секогаш достапни усните – мустаќите не треба да ги допираат. Тоа можете да го направите со помош на чешел и ножици или машинка.

Најважниот чекор во негата на брадата е хигиената – брадата треба да ја миете редовно и после секој оброк, додека за совршен изглед можете да користите разни масла и восоци кои сега се широко достапни на пазарот. Со нивна помош, брадата може да стане мека и лесна за обликување, а на вашиот изглед ќе го даде онаков допир каков што сте сакале.

Со редовно обликување и миење, ќе направите вашата брада да стане она за што ја одгледувате – додаток и украс на вашето лице.