По неколкумесечно пробување и тестирање, шведската компанија Jetson го изведе првиот патнички лет на својот Jetson ONE eVTOL. Снимката, која беше споделена минатата недела преку социјалните мрежи, го прикажува ко-основачот и пронаоѓач на Jetson ONE, Томаш Патан, како лета од дома до работа. Додека точните детали за времето на летот и растојанието допрва треба да се откријат, компанијата го нарече „значајна прилика“ велејќи дека го намалила времето на патување на Патан за импресивни 88%.

Од Jetson истакнаa: „Неверојатно сме горди што можеме да споделиме дека по неколку месеци ригорозни проби и тестирања го завршивме првото патување со еVTOL (електрично возило со вертикално полетување) во светот!

Основана од Питер Тернстром и Томаш Патан, Jetson првпат се појави во јавноста во 2018 година со успешното лансирање на својот личен прототип на летечки автомобил. Стартапот се врати неколку години подоцна во 2021 година со верзија на својот Jetson ONE eVTOL погоден за потрошувачите, кој можете да го поседувате и да летате со него.

Jetson ONE има цврста алуминиумска рамка инспирирана од тркачки автомобил со осум моќни електрични мотори. Дизајнот е лесен благодарение на композитните карбонски елементи и врвните 3D печатени компоненти и дава приоритет на безбедноста со карактеристики како што се вишок погонски систем и балистички падобран. Овој eVTOL има максимална брзина на летање од 102 km/h и може да лета 20 минути со едно полнење.

„Нашата мисија е да го направиме летот достапен за секого“, објаснува Тернстром. „Јetson ONE е електричен хеликоптер што можете да го поседувате и да летате. Имаме намера сите да ги направиме пилоти“.