Развој на воздухопловна инфраструктура и системи што овозможуваат движење на следната генерација на електрични и автономни воздушни возила е неминовна. Hyundai го избра Urban Air Port за свој партнер во инфраструктурата за поддршка на глобалниот раст на овој нов сектор. Јужнокорејската компанија ќе гради и свој сопствен авион eVTOL и да го поддржи поширокиот еко-систем на градска воздушна мобилност.

Hyundai како поддржувач на проектот Air One има за цел комерцијализирање на неговиот eVTOL до 2028 година. Според Рики Сандху, основач и извршен претседател на Urban Air Port, на автомобилите им требаат патишта, на возовите им се потребни шини, на авионите им требаат аеродроми, додека на eVTOL му е потребна урбано воздушно пристаниште. Urban Air Port исто така има за цел да ја подобри поврзаноста низ нашите градови, со што ќе се зголеми продуктивноста и ќе и помогне на Велика Британија да го преземе водството како нова чиста глобална економија.

Физички воздушните пристаништа зафаќаат површина која е за 60 проценти помала од традиционалниот хелиодром. Користејќи иновативна технологија составувањето на истите би траело неколку дена со нула емисија на јаглерод диоксид. Планирани се создавање на повеќе од 200 страници во следните пет години со цел да се задоволи глобалната побарувачка.