Hyundai најави ново партнерство со Rolls-Royce благодарение на кое ќе се впуштат во воздухопловната индустрија. Според новите извештаи, јужнокорејскиот производител на автомобили сега склучил договор со британскиот производител за заеднички развој на решенија за воздушна мобилност.

Rolls-Royce долго време има голема основа во воздухопловната индустрија, градејќи авионски мотори за повеќе од 500 различни авиокомпании, што го прави вториот по големина производител во светот. Партнерството ќе и овозможи на компанијата Rolls-Royce да ја комбинира својата воздухопловна експертиза со технологијата за електрични горивни ќелии на Hyundai, која брзо се развива, комбинирајќи се заедно за да создаде лични возила со воздух во иднина.

Нивниот прв авион во моментов треба да пристигне до 2025 година, користејќи електрични погонски единици со горивни ќелии и потенцијално водороден погон. „Пазарот за напредна воздушна мобилност нуди голем комерцијален потенцијал и оваа соработка ги поддржува нашите заеднички амбиции да го водиме патот на пазарот за напредна воздушна мобилност“, рече Роб Вотсон, претседател на Rolls-Royce Electrical.

Новиот деловен договор, исто така, доаѓа само неколку дена откако Supernal во сопственост на Hyundai ја претстави целосно електричната кабина на возила VTOL на Меѓународниот аеромитинг во Фарнборо. Корејската фирма планира да потроши повеќе од 10 милијарди американски долари во секторот за да ги зголеми своите операции до 2025 година.