Google Maps добива нов Immersive View кој на корисниците ќе им овозможи дигитално прикажани прегледи на големите градски пејзажи, објави главниот извршен директор на Alphabet, Сундар Пичаи, при воведниот говор на Google за I/O 2022 година.

Сликите вклучени во Immersive View произлегуваат од комбинација на сателитски визуелни слики генерирани од компјутер и снимки од Street View на Google. „Со нашиот нов извонреден поглед, ќе можете да доживеете како е соседството, знаменитоста, ресторанот или популарното место – па дури и да се чувствувате како да сте таму пред да стапнете внатре“, рече Миријам Даниел, потпретседател на Google Maps, во соопштението.

Google Maps Immersive View

Во рамките на новата функција, корисниците ќе можат да видат како изгледаат различни области во различни периоди од денот и под различни временски услови. Дополнително, корисниците можат да „лизгаат“ до нивото на улицата за да истражуваат различни атракции и да гледаат корисни информации за одредена област.

Immersive View ќе биде достапен за користење на речиси сите телефони и уреди. Функцијата најпрво ќе биде достапна во Лос Анџелес, Лондон, Њујорк, Сан Франциско и Токио, иако Google има планови „наскоро“ да го прошири „Immersive View“ во повеќе градови.

Google, исто така, ја истакна својата неодамна имплементирана функција за еко-рута, која им покажува на возачите во САД и Канада најекономичните рути до посакуваната дестинација. Според компанијата, функцијата веќе е искористена за патувања низ 86 милијарди милји и го запре ослободувањето на приближно половина милион метрички тони емисии на CO2.