Во 2020 година се забележаголем пораст на мода од рециклирани материјали и одржливи извори. Кога станува збор за тоа луксузниот бренд Emporio Armani кажа „I’m Saying Yes to Recycling”, и ја претстави колекцијата R-EA. Инспирирани од работничка облека со спортски и оверсајз силуети, најновата понуда ви нуди избор од 28 изглед и додатоци направени од рециклирани, регенерирани и органски материјали.

Мешавината од ткаенини и текстури, широката палета на црни бои и сложените детали, оверсајз џемперите, блузони ја карактеризираат машката колекција. Колекцијата промовира целосна транспарентност и следење на целиот синџир на производство со интегрирани QR кодови на секое парче облека. Облеката изработена од локален текстилен отпад и остатоци, органскиот памук се произведува со минимално влијание врз животната средина, користејќи не-ГМО семиња и органски систем на одгледување.

Најлонските и полиестерските влакна се рециклираат од рибарски мрежи и пластични шишиња, додека иновативното производство на биоразградливи влакна ја намалува потрошувачката на вода и енергија. Колекцијата Emporio Armani R-EA е ексклузивно достапна на HBX од 2 ноември, а ќе пристигне во продавници на Emporio Armani на 9 ноември.