Иако спуштањето на главата на перница и да навлезете во прекрасната земја на соништата, теоретски звучи многу лесно, особено затоа што ни било едноставно секаде и во секој момент кога бевме бебиња, многу луѓе се борат со спиењето кога ќе пораснат… За среќа, според експертот за спиење Ени Мари Бохан, едноставен утрински трик е се што ви треба за да го оптимизирате вашиот сон. Според докторот, фаќањето на сончевите зраци наутро може да биде главната ставка за обезбедување квалитетен сон и добар сон.

 

Како што објасни Бохан за „Mirror“: „Погрижете се да имате доволно природна светлина во текот на денот. Ако сончевата светлина допре до вашите очи наутро, таа ќе го навие вашиот биолошки часовник и ќе ги активира тајмингот на хормонална контрола и секреција на мелатонин, што исто така влијае на сонот.

Мелатонин е хормон кој ни помага да го регулираме сонот, додека кортизолот исто така игра многу важна улога во циклусите на спиење и будност. Нашите тела почнуваат да произведуваат мелатонин кога ќе почне да се стемнува и овој хормон го достигнува својот врв во часовите доминирани од сончевите зраци. Затоа, кога се правилно регулирани, овие зголемувања на мелатонин во текот на ноќта го подобруваат сонот и имаат спротивен ефект во текот на денот.

Од друга страна, кортизолот почнува да се активира и расте во текот на утрото, што не прави повнимателни, но постепено почнува да опаѓа за да ни помогне повторно да заспиеме. Со правилно стимулирање на производството на мелатонин и кортизол, сонцето наутро и темнината навечер, многу е полесно да се оптимизираат шемите на спиење. Како што додава Бохан: „Ако се борите со сонот, создадете средина во вашата спална соба за успешен и добар сон. Фокусирајте се на создавање на јасен мрак и избегнувајте сини светла на екранот еден час пред да одите во кревет.

Останати клучни фактори за добар сон

Според изданието Mirror, повеќе од една третина од возрасните сè уште се чувствуваат уморни по будењето, дури и ако одат на спиење пред десет часот навечер. Четири од десет луѓе се сметаат за лоши спијачи, додека шест од десет луѓе во светот се свесни дека нивните рутини за спиење треба да бидат подобри.

Најновата студија е спроведена целосно независно и во споредба со претходната, за да се заклучи дека дури 54% бараат целосна темнина кога лежат во кревет и да добијат идеален квалитет на спиење во текот на ноќта, додека 27% од нас мора да се погрижат сите врати да бидат затворени пред да може да се одмори на кој било начин.

Кога станува збор за собната температура, таа е клучен фактор за 20% од луѓето, кои не можат да спијат ако не е идеална за нив, додека третина од луѓето кои биле вклучени во истражување во последните пет години не можат да спијат ако Не ја чувствувајте свежината на измиените заби.