Иако многу мажи, особено оние кои не се задоволни од својот сексуален живот или се уште не го доживеале овој чин, веруваат дека сексот никогаш не е доволен, науката вели дека не треба ниту да претерувате…

сексот

За почеток на овој текст, ќе ја разгледаме хемијата на нашето тело – за време и по сексуалниот однос, нашето тело го произведува таканаречениот хормон на среќата кој не прави еуфорични и расположени, но, како што обично се случува, по одреден временски период, сексот повеќе не може да не прави среќни ако другите аспекти од нашиот живот се неисполнети и ако генерално се чувствуваме неисполнети, неважни и слично. Како што сугерираат експертите, повеќе секс не мора да ни носи среќа, туку може да доведе до контра-ефект, односно чувство на неисполнување и празнина. Присилувањето на зачестеноста на сексот може да нè натера да мислиме дека сексот е обврска што треба да ја пребришеме листата на милион други што треба да ја направиме во еден ден. Сексот треба да биде момент на уникатна поврзаност и уживање со саканата личност, а не решение за проблемите и анти-стрес терапија.

Неочекувани резултати

При спроведувањето на ова истражување, научниците ги поделија учесниците, парови, во две групи, при што од едната беше побарано да го удвои бројот на сексуални односи што ги имале неделно, додека другата, контролната група, остана на ист број на односи што вообичаено би ги имале. имаат. По период од три месеци, луѓето кои ја зголемиле својата сексуална активност биле помалку среќни отколку на почетокот на студијата, заклучиле научниците.

секс поза која на жените им овозможува врвен оргазам

До денешен ден сè уште сме изненадени од резултатите од истражувањето“, објаснува Џорџ Ловенштајн, професор на Универзитетот во Питсбург. „Очекувавме сосема спротивно – дека луѓето со повеќе секс ќе имаат подобро расположение и, како резултат на тоа, ќе се чувствуваат посреќни. Групата луѓе кои се држеле до својата норма на сексуални односи уживале помалку“.

Врската не е само сексот

Сепак, научниците исто така заклучија дека ова истражување не може да се примени на сите луѓе во светот. Ако парот има силно либидо на двете страни, голема количина на односи може да го подигне нивото на нивната среќа, бидејќи во тој случај сексот не доаѓа како обврска, но како уживање кое и двајцата страсно го посакуваат. Така, не може да се воспостави јасна врска помеѓу сексот и среќата.

Сексот

Сепак, сексот е пресуден за здрава врска и за квалитетот на врската. Суштината е во умереноста и барањето задоволство во мали нешта кои можат да ви го исполнат животот.