Во последно време друштвените игри повторно станаат популарни. Најдобрите друштвени игри на денешницата не се како бесконечниот Монопол што сме го играле порано, туку новиот бран на вакви игри нудат занимливи теми и креативни идеи кои ќе ви овозможат да поминете одредено, навистина забавно време со пријателите или семејството.

Една од причините што ги привлекува луѓето е тоа што фокусот на ваквите игри е заедничкото дружење, уживање во друштво во време кога целиот живот на луѓето е на интернет и секако времето за кое можете да ја изиграте играта. Изборот треба да го направите според вас и луѓето со кои сакате да играте.

Еве неколку работи кои треба да ги земете во предвид кога бирате игра: Кооперативна vs. конкурентна- ова е битно бидејќи треба да знаете дали вие и луѓето со кои ќе играте повеќе сакаат да играат игра која води до остварување на заедничка цел или сакаат да на поразат конкуренцијата; директно vs. индиректно натпреварување- првиот тип на игра е налик на шах каде директно се натпреварувате, а индиректната е налик на покер каде што сите индиректно се натпреварувате; едноставна vs. комплексна- некои луѓе сакаат да играат комплексни игри каде ќе прават стратегии, градат… или едноставни игри кои ќе траат половина или еден час и толку; тема vs. механика- некои луѓе уживаат во игри кои имаат силна тема што им помага да ја сфатат механиката, додека некои само сакаат да се фокусираат на механиката каде се е во правилата. Еве неколку предлози:

1. COSMIC ENCOUNTER- играчи: 3-5, време на играње: 1-2 часа, возраст:7+, брилијантна мешавина на оригинална стратегија и непредвидлива забава, континуираното играње ќе ве направи подобри, непредвидливоста би можела да биде проблем за некои луѓе, правилата се доста едноставни.

2. PANDEMIC LEGACY: SEASON 1- играчи: 2-4; време на играње: 1-3 часа; возраст: 13+, најдобра игра каде соработката е битна, но со мал пресвр, играте за да запре појава на болести што се појавуваат низ целата Земја…

3. SURVIVE: ESCAPE FROM ATLANTIS- играчи: 2-4, време на играње: 40-60 минути, возраст: 8+, оценета како најсимпатичната злобна игра на планетата, оваа игра е навистина забавна, 3Д сценографијата е извонредна, а се што треба да направите е да ги фрлите пријателите во вода и да ги изедете со ајкули…