Ако сакате да ослабете и да сте во форма, но постојано барате изговори, овој тренинг кој трае само четири минути ќе ви отежне да пронајдете причина зошто не можете да вежбате денес…

Оваа многу кратка рутина може да се направи секаде и ќе ви помогне да согорите до 600 калории. Вклучува многу едноставни вежби за кои не ви е потребна опрема – дигалки за скокање, стомачни, склекови и лунги. Инаку, овој четириминутен тренинг е создаден како дело на фитнес тренерот Џим Сарет, кој се надева дека на овој начин ќе им помогне на луѓето кои не можат да се натераат да одат во теретана и да посветат малку повеќе време на фитнес, да останете во форма или да изгубите тежина.

„Со помош на мојот тренинг ќе согорите 600 калории за само четири минути и тоа го гарантирам. Иако е идеално да се одработи за толку краток временски период, тренингот многу зависи од вашата лична состојба, кондиција или форма“, објаснува Сарет. Тој исто така истакна дека оние кои првпат или првпат после долго време ќе се свртат кон вежбање, можат да поминат две минути на една вежба. „Ако сте фит, можете да го завршите тренингот за две минути, но можете да одработите и двојна сесија. Ако го пробувате за прв пат, можеби ќе направите само една вежба за две минути, но важно е да останете мотивирани и посветени на себе и на вашата благосостојба. Напредокот ќе си дојде сам по себе, како што поминува времето“, објаснува селекторот.

Загревање

тренинг

Како и секој тренинг, така и овој започнува со загревање – треба да направите десет „џампинг џекови“, внимавајќи колку што е можно повеќе за вашата форма.

Сквотови

Веднаш по загревањето преминете на сквотови, кои исто така треба да се прават десет пати. Застанете во исправена положба со дланките на колковите и стапалата на ширина на рамената. Спуштете се во сквотот додека бутовите не се паралелни со земјата, а потоа полека вратете се во првобитната положба. „Сквотовите се една од најдобрите вежби кога станува збор за согорувањето на маснотиите“, рече тренерот.

Склекови

По сквотови, преминете на десет склекови. Ако не можете правилно да ги изведете на подот, ви предлагаме да ги правите до ѕид додека не станете доволно силни за да можете да ги правите на подот. Многу луѓе често се обесхрабруваат од каква било форма на вежбање и се демотивираат затоа што не можат да направат ниту едно повлекување или склекови, но факт е дека ова се многу напорни вежби кои почетниците не можат веднаш да ги направат – и во тој случај напредокот ќе биде евидентен како што ќе минува времето.

Исчекор

тренинг

Тренингот е завршува со вежба за исчекор, каде се изведуваат десет повторувања за секоја нога. Направете чекор напред со едната нога, а со другата клекнете, а потоа полека кренете се на почетната позиција и повторете со другата нога. Исчекорот е една од најдобрите вежби за зајакнување на мускулите на нозете, а исто така работи на стомачните мускули и рамнотежата.

Овој тренинг можете да го повторите со една минута одмор помеѓу сериите и ќе постигнете оптимални резултати доколку го правите дваесет минути. Со оглед на тоа што многу луѓе не сакаат скокови и склекови, тренерот изјави: „Токму она што не го сакате да го правите носи најмногу резултати“.

Бидете искрени со себе – дали можете да одвоите четири минути од денот за вежбање?